De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag over een breed front met flinke verliezen gesloten.

Sterke cijfers over de Duitse winkelverkopen konden de stemming niet ondersteunen. In Amsterdam had Imtech het moeilijk na nieuwe berichten over fraudezaken bij het bedrijf.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,2 procent lager op 480,06 punten. De Midkap zakte 0,4 procent tot 721,32 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,1 procent.

Het Duitse statistiekbureau meldde voorbeurs dat de detailhandelsverkopen in de grootste economie van Europa in januari met 2,9 procent zijn gestegen op maandbasis. Hier werd een groei met slechts 0,4 procent verwacht.

Imtech

Imtech ging 9 procent onderuit in de Midkap. De Telegraaf meldde op basis van verdenkingen van de Duitse justitie dat het installatiebedrijf steeds verder verstrikt raakt in de grote fraude- en omkopingszaak in Duitsland.

Grootste stijger onder de middelgrote bedrijven was detacheerder Brunel met een plus van ruim 4 procent na een adviesverhoging door ING. TomTom won 0,6 procent. Het navigatiebedrijf heeft contracten gesloten met de autobedrijven Hyundai en Fiat Chrysler.

Fugro

In de AEX ging bodemonderzoeker Fugro aan kop met een winst van 11,2 procent. Zwaargewicht Shell verloor 2 procent. ING sloot de rij met een min van 3,5 procent.

Op de lokale markt vielen de jaarcijfers van de technische handelsonderneming Reesink (plus 1,5 procent) in goede aarde.

Barclays

Barclays daalde 3,2 procent in Londen. De Britse bank zet nog eens 1 miljard euro opzij voor mogelijke schikkingen vanwege manipulatie van de valutamarkt.

In Lissabon stegen Banco BPI en Banco Comercial Portugues respectievelijk 9 en 2,4 procent door speculatie op een mogelijke fusie tussen de twee Portugese banken.

De euro was 1,1203 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 50,25 dollar. Brent kostte 3,2 procent meer op 61,48 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl