De effectenbeurs in Tokio is dinsdag nipt lager gesloten. Een duurdere Japanse yen zorgde voor koersdruk bij veel grote Japanse exportbedrijven. 

De Japanse chipbedrijven profiteerden daarentegen van de opmars van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, die maandag voor het eerst sinds het knappen van de internetzeepbel in 2000 boven de 5000 punten wist te sluiten.

De Nikkei eindigde 0,1 procent in de min op 18.815,16 punten. De chipbedrijven Tokyo Electron en Kyocera stegen tot 2 procent. De geplaagde tv-maker Sharp zakte 3,5 procent, na berichten dat het bedrijf meer geld nodig heeft van zijn kredietverstrekkers om de binnenlandse activiteiten te reorganiseren.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen ook overwegend omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,1 procent. In Sydney verloor de All Ordinaries 0,4 procent, nadat de Australische centrale bank de rente onveranderd liet op 2,25 procent. Beleggers hadden gehoopt op een verdere verlaging van het rentetarief. De Kospi in Seoul klom 0,2 procent.