De rentes op Zuid-Europese staatsleningen zijn maandag gedaald naar de laagste niveaus ooit.

Beleggers nemen een voorschot op de acties van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar verwachting start de ECB begin deze maand met de opkoop van staatsobligaties.

De rente op 10-jarige Spaanse en Italiaanse leningen stond maandag aan het begin van de middag op 1,3 procent. De vergelijkbare Portugese rente bedroeg 1,8 procent. Daarmee zijn de renteniveaus ver verwijderd van de pieken die tijdens de Europese schuldencrisis werden bereikt.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.

Vraag

De vraag naar de obligaties neemt verder toe als de ECB zijn eind januari aangekondigde opkoopoperatie start. De centrale bank wil vanaf maart maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen opkopen bij financiële instellingen.

De centrale bank koopt onder meer staatsobligaties op. Daarmee tracht de ECB de economische groei en de inflatie in de eurozone te stimuleren.

Ook de rente op Noord-Europese obligaties, die al bijzonder laag was, is de afgelopen tijd verder gedaald. Het rendement op Nederlandse obligaties met een looptijd van tien jaar is nog maar 0,36 procent. De vergelijkbare Duitse rente is gezakt naar 0,32 procent.

'Big bazooka' van ECB van start

Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers | Geldkraan openzetten is onverantwoord en slecht' | Analisten verrast door grootte van ECB-bazooka