De handel op de Europese aandelenbeurzen zal de komende week vooral worden gedicteerd door macrocijfers. 

Het zwaartepunt ligt op donderdag, wanneer de ECB en de Bank of England hun rentebesluiten openbaren en toelichten en de Fed de resultaten van een stresstest onder banken publiceert.

De Europese beurzen sloten februari afgelopen vrijdag af met winst, terwijl Wall Street bescheiden verliezen noteerde. In januari, met name in de tweede helft, ging het de meeste beurzen ook al voor de wind. De AEX-index is inmiddels 14 procent gestegen ten opzichte van de slotkoers op 31 december 2014.

Op maandag worden cijfers gepubliceerd over de gang van zaken in de industrie in tal van Europese landen en de eurozone. Het gaat om de inkoopmanagersindices van het Britse onderzoeksbureau Markit. De Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) komt om 09:00 uur met cijfers over de Nederlandse industrie. Ook staan er maandag cijfers over de inflatie en werkloosheid in de eurozone, de Amerikaanse consumentenbestedingen en de industrie in de VS op de rol.

Dinsdag staat in het teken van de kwartaalcijfers van grote concerns als de Duitse farmaceut Merck, de Britse bank Barclays en de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore.

Fed

De Fed maakt woensdag bekend hoe de Amerikaanse economie er voor staat. Een ander aandachtspunt is de banengroei in de private sector in de VS, gemeten door salarisstrookverwerker ADP. Het rapport geldt als voorloper van het landelijke cijfer dat de Amerikaanse overheid op vrijdag uit de doeken doet.

De ECB begint komende week met zijn in januari aangekondigde steunprogramma dat bestaat uit het maandelijks voor 60 miljard euro opkopen van staatsobligaties en bedrijfsleningen. Donderdag vergadert de bank over het te voeren beleid. In de toelichting zal de aandacht vooral uitgaan naar eventuele details over het programma.

Donderdag zal er ook aandacht zijn voor China. De Communistische Partij begint die dag aan zijn jaarlijkse congres, waar in het verleden regelmatig een prognose werd afgegeven voor de economische groei in het voorliggende jaar.