De Duitse energiereus RWE zet de beoogde verkoop van zijn olie- en gastak Dea aan de Russische miljardair Mikhail Fridman door ondanks bezwaren van de Britse overheid. 

Dat liet het moederbedrijf van het Nederlandse Essent zondag weten.

RWE meent dat de verkoop door kan gaan zolang Europese of Amerikaanse sancties tegen Fridman en zijn bedrijf Letterone uitblijven in het eerste jaar na afronding van de transactie. ''Mochten er sancties worden ingesteld, dan zullen wij de Britse activiteiten terugkopen'', aldus RWE.

Een investeringsfonds van de Russische miljardair Mikhail Fridman zou deze gasreserves overnemen voor 5,1 miljard euro, maar de Britten vrezen dat de gasproductie in gevaar komt als er meer sancties tegen Rusland worden ingesteld. Volgende week zou de overname worden afgerond.

De Britse overheid maakte zaterdag bekend niet in te zullen stemmen met de transactie, die al bijna een jaar geleden werd aangekondigd.

Sancties 

Olie- en gaswinning in het Britse deel van de Noordzee vormen een belangrijk deel van de activiteiten van Dea. De Britten willen niet dat Fridman die winning in handen krijgt vanwege mogelijke sancties tegen hem.

De twaalf gasvelden worden voor een bedrag van 5,1 miljard euro overgenomen. Om de zorgen van de Britse regering weg te nemen, stelde Letterone nog voor de gasvelden enkele jaren apart te houden van de andere activiteiten.

De gasvelden zouden dan vanuit Nederland in de gaten worden gehouden en in het geval van sancties op de betrokken bedrijven zou het bestuur overgaan naar een Nederlandse stichting. De Britse overheid ging hier niet in mee.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Lijst van producten die Rusland boycot