Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft vorig jaar recordresultaten behaald, geholpen door de beste verkopen voor zijn dochtermerken Audi en Porsche ooit. Ook kostenbesparingen droegen bij aan het betere resultaat. 

Dat maakt Volkswagen vrijdag bekend.

De winst voor belastingen en rente nam met 1 miljard euro toe naar 12,7 miljard euro en de omzet klom met bijna 3 procent naar 202,5 miljard euro. Op nettobasis bleef een winst over van 11,1 miljard euro, een stijging met circa een vijfde. ''We kunnen met tevredenheid terugkijken op het afgelopen jaar'', aldus topman Martin Winterkorn in een toelichting op de cijfers.

Het bedrijf uit Wolfsburg had eerder al gemeld dat er vorig jaar voor het eerst meer dan tien miljoen voertuigen zijn verkocht door de groep, waaronder ook merken als Seat en Skoda. Het concern investeert de komende vijf jaar tientallen miljarden euro's om zijn ambitie om 's werelds grootste autofabrikant te worden te realiseren.

In 2014 was het Japanse Toyota Motor opnieuw de grootste autoproducent ter wereld, gevolgd door Volkswagen en het Amerikaanse General Motors (GM).

Zorgen 2015

Volkswagen is echter bezorgd over 2015 en zei dat het lastig kan worden om de winst te verhogen. Volgens het bedrijf zorgen de sterke schommelingen op de valutamarkten, de politieke onrust in de wereld en de economische problemen in Rusland en Brazilië voor grote uitdagingen.

De autofabrikant gaf aan voor dit jaar een operationele winstmarge te verwachten in een bandbreedte van 5,5 tot 6,5 procent. Vorig jaar was dat 6,3 procent. Daarmee komt Volkswagen met een voorzichtigere prognose voor de marge dan analisten gemiddeld hadden voorspeld.