De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten, na een goede februarimaand.

Beleggers op Wall Street verwerkten zo'n beetje de laatste bedrijfsresultaten van het cijferseizoen en een neerwaarts bijgesteld cijfer over de groei van de Amerikaanse economie.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel 0,5 procent in de min op 18.132,70 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2.104,50 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,5 procent naar 4.963,53 punten.

In februari lieten de Dow en de S&P de sterkste maandelijkse stijgingen zien sinds oktober 2011.

Economische groei

Voorbeurs bleek dat de economische groei in de Verenigde Staten in het laatste kwartaal van 2014 iets minder sterk was dan eerder gemeld. Bij de tweede raming werd een groei van 2,2 procent gemeld, terwijl de vooruitgang eerder op 2,6 procent werd geschat. Economen voorspelden in doorsnee een bijstelling tot 2 procent.

De Universiteit van Michigan kwam met een definitief cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen in februari. De index die het vertrouwen meet, zakte wat weg nadat in januari nog het hoogste niveau in elf jaar werd bereikt. Het is voor het eerst in zeven maanden dat de index is gedaald.

Verder liet de Amerikaanse brancheorganisatie van makelaars weten dat in januari het aantal voorlopige koopcontracten voor bestaande woningen in de VS is gestegen, na een dip een maand eerder.

J.C. Penney

Detailhandelaar J.C. Penney kwam donderdag nabeurs met tegenvallende kwartaalcijfers naar buiten. Ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn weinig rooskleurig. Het aandeel zakte 6,8 procent. Kledingketen Gap presenteerde juist beter dan verwachte resultaten en steeg meer dan 3 procent.

Monster Beverage eindigde ruim 13 procent hoger. De producent van energiedrankjes kondigde aan de samenwerking met frisdrankconcern Coca-Cola op het gebied van distributie uit te breiden.

De euro was 1,1191 dollar waard, tegen 1,1210 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,1 procent duurder op 49,18 dollar. Brent kostte 3,2 procent meer op 61,99 dollar.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen