Lloyds Banking Group, de grootste hypotheekverstrekker van het Verenigd Koninkrijk, keert voor het eerst sinds 2008 weer een winstuitkering aan zijn aandeelhouders uit. 

Dat maakte het financiële concern vrijdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het dividend komt uit op 0,75 pence per aandeel, in totaal zo'n 535 miljoen pond (ruim 736 miljoen euro). De Britse overheid, die nog altijd een belang van zo'n 24 procent in Lloyds bezit, krijgt 130 miljoen pond.

De laatste keer dat Lloyds een winstuitkering aan zijn aandeelhouders deed was in 2008, voor in totaal 2,2 miljard pond. Dat was voordat de bank in moeilijkheden raakte en bij de Britse overheid moest aankloppen voor hulp. De Britse regering pompte 20 miljard pond in Lloyds, dat sindsdien flink heeft gereorganiseerd met het verlies van duizenden banen tot gevolg. De resultaten van Lloyds verbeterden echter sterk.

Eind vorig jaar kondigde Lloyds nog aan zo'n negenduizend banen te schrappen. Ook worden ongeveer 150 bankfilialen gesloten, omdat klanten steeds meer gebruikmaken van internetbankieren. Lloyds behaalde vorig jaar een winst van 1,5 miljard pond, tegen een verlies van bijna 840 miljoen pond een jaar eerder.

Het resultaat is minder dan de 1,8 miljard pond waar marktkenners in doorsnee op rekenden. In het vierde kwartaal nam Lloyds een last van 700 miljoen pond vanwege een affaire met onjuist verkochte verzekeringsproducten.