De lage olieprijzen betekenen goed nieuws voor de Duitse chemiereus BASF. Het concern boekte in het vierde kwartaal van 2014 een winst die 26 procent hoger lag dan een jaar eerder. 

Dat bleek donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Onder de streep hield BASF na het afgelopen kwartaal uiteindelijk 1,4 miljard euro over, op een omzet die met 18 miljard euro een fractie lager lag dan in de laatste drie maanden van 2013.

Het bedrijf verklaarde zelf de kosten ''stevig onder controle" te hebben, waarbij het onder meer profiteerde van de lage olieprijs. Voorafgaand aan het boekjaar rekende BASF op een olieprijs die gemiddeld 99 dollar per vat zou zijn, waar de werkelijke prijs in het vierde kwartaal op een gegeven moment praktisch de helft daarvan bedroeg.

Over het hele boekjaar kwam de winst van BASF uit op 5,1 miljard euro, tegenover 4,8 miljard een jaar eerder. Topman Kurt Bock van BASF wil de winstgevendheid van het bedrijf verder verhogen onder meer door een reorganisatie waarmee per 2017 circa 500 miljoen euro op jaarbasis moet worden bespaard. Onder meer zal het bedrijf fabrieken gaan sluiten en afscheid nemen van personeel.

BASF voorziet een moeizaam jaar voor de chemiesector onder meer door de zwakke vraag uit Europa en sterkere concurrentie. Ook zal het bedrijf naar eigen zeggen de gevolgen voelen van de mislukte deal met het Russische Gazprom eind vorig jaar. BASF was voornemens activiteiten op het gebied van handel in en opslag van aardgas in Europa af te stoten in ruil voor de toegang tot enkele lucratieve gasvelden in Siberië.

BASF wil over 2015 een dividend van 2,80 euro per aandeel uitkeren, tegenover 2,70 euro afgelopen jaar.