De meeste Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de laatste handelsdag van februari met winst gesloten.

Beleggers waren optimistisch gestemd na de tweede sterke beursmaand op rij. Op het Damrak was Fugro een positieve uitschieter na een aanscherping van de strategie.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent hoger op 483,93 punten. De hoofdindex op Beursplein 5 boekte een maandwinst van zo'n 7 procent. De Midkap daalde 0,8 procent tot 718,10 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen tot 0,8 procent omhoog. Londen noteerde vrijwel onveranderd.

Fugro was de grote winnaar in de AEX met een plus van bijna 17 procent. De bodemonderzoeker leed in 2014 een fors nettoverlies door de moeilijke omstandigheden in de oliesector. Volgens analisten vielen de resultaten echter mee. Het bedrijf liet verder weten deels afscheid te nemen van zijn activiteiten in de diepste lagen van de zee.

Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak, dat de winst vorig jaar zag dalen, stond onderaan in de Midkap met een min van ruim 6 procent. Uitzender USG People kwam eveneens met resultaten, maar kon de winst van eerder op de dag niet vasthouden en verloor 0,7 procent.

Detacheerder Brunel, die liet weten voorzichtig te zijn over de resultaten in 2015, poetste juist een eerder verlies weg en klom 1,4 procent.

IAG

In Londen won International Airlines Group (IAG) 3,6 procent. De moedermaatschappij van British Airways en Iberia verhoogde haar winstprognose voor dit jaar.

Lloyds Banking Group noteerde 0,6 procent hoger. De Britse hypotheekverstrekker keert voor het eerst sinds 2008 weer dividend uit. In Parijs steeg vliegtuigbouwer Airbus meer dan 7 procent na sterke jaarcijfers.

Volkswagen

In Frankfurt ging Volkswagen 0,3 procent omhoog. Het grootste autoconcern van Europa kwam vrijdagmiddag met cijfers. Het bedrijf behaalde records met zijn bedrijfsresultaat en omzet, maar kwam met een voorzichtige prognose voor 2015.

De euro was 1,1210 dollar waard, tegen 1,1212 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 48,96 dollar. Brent kostte 2,4 procent meer op 61,47 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl