Tankopslagbedrijf Vopak heeft de winst vorig jaar zien dalen. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Het concern realiseerde een resultaat, exclusief bijzondere posten, van 294 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 312 miljoen euro. De omzet kwam uit op ruim 1,2 miljard euro, zo'n 2 procent meer dan het jaar ervoor.

Vopak realiseerde een bedrijfsresultaat (ebitda) van 762,8 miljoen euro, nagenoeg in lijn met de eigen prognose. Vopak denkt de doelstelling van een bedrijfsresultaat hoger dan in 2012 (768 miljoen euro) al dit jaar te realiseren.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen concludeert dat Vopak de afgelopen tijd meevallende resultaten heeft geboekt en dat de balans beter op orde is. De aangekondigde verkoop van activiteiten zal echter nog een hele klus worden. 

De analist wees op de verbetering van de marges bij Fugro in de tweede helft van het jaar en op de meevallende afname van de kasstroom. aarmee werd de nettoschuld volgens hem weer tot ''redelijke'' proporties teruggebracht. ''Hoewel een schuld van ruim twee keer de ebitda nog altijd niet geruststellend is voor een bedrijf dat met zulke moeilijke markten kampt.''

Volgens Versteeg is het verder duidelijk dat Fugro zijn eigen koers wil blijven varen. Op een overname door grootaandeelhouder Boskalis zit het bedrijf volgens hem duidelijk niet te wachten.