FNV Luchtvaart en de Vereniging van Hoger KLM-Personeel (VHKP) hebben nog niets gehoord over concrete plannen voor extra ontslagen bij KLM.

Dat zeggen de vakbonden donderdag tegen NU.nl.

Donderdag melden verschillende media dat er tot medio 2016 vijfhonderd tot duizend banen op de tocht staan bij het luchtvaartbedrijf. 

 "Ik ken geen aantallen, KLM heeft gezegd de organisatie meer te willen stroomlijnen en de arbeidskosten te willen drukken. Dan kun je wel sommetjes gaan maken, maar van concrete plannen weet ik niets", zegt FNV-bestuurder Jan van den Brink.

VHKP-voorzitter Bob van der Wal somt op dat KLM tot 2020 de arbeidsproductie met 20 procent wil verhogen en de arbeidskosten in diezelfde vijf jaar met 10 procent verlagen. "Dan kom je uit op een reductie van vijfhonderd tot duizend banen. Dat is een indicatie, de exacte plannen moeten nog worden uitgewerkt", zegt Van der Wal. KLM noemt dit aantal in een reactie "nattevingerwerk".

Besparen

KLM kondigde vorig jaar november aan in vijf jaar 700 miljoen euro te willen besparen. Ruim de helft daarvan, 400 miljoen euro, moet komen van arbeidskosten.

Vorige week tijdens de presentatie van de jaarcijfers werd duidelijk dat de luchtvaartmaatschappij zijn winstdoelstellingen voor de komende jaren moet laten varen vanwege tegenvallende resultaten.

"Dat de organisatie binnen KLM strakker kan, vinden wij ook. Het is een bureaucratisch bedrijf", zegt de FNV'er Van den Brink. Vrijwillige vertrekregelingen, herplaatsing of van werk-naar-werktrajecten zijn voor de vakbond bespreekbaar, gedwongen ontslagen zeker niet. "Daar gaan wij voor liggen, wij willen niemand de WW in."       

Ook Van der Wal wil niets van gedwongen ontslagen weten. "Als er dan toch mensen weggaan, dan moet dat via een vrijwillige vertrekregeling."

Dit moet u weten over bezuinigingen bij KLM | Topman KLM vindt emotie rond bedrijf juist geweldig