Het Deense conglomeraat A.P. Møller-Maersk (Maersk) trakteert zijn aandeelhouders op een mega-dividend dankzij de woensdag aangekondigde verkoop van een belang in Danske Bank. 

Het bedrijf, dat vooral bekend is van zijn containervervoer, kondigde de uitkering aan bij de presentatie van de resultaten over 2014.

Maersk verkoopt het merendeel van zijn belang van 20,05 procent in Danske Bank aan A.P. Møller Holding en keert de waarde van dat belang geheel uit aan zijn aandeelhouders. Zij ontvangen 1569 Deense kroon (ruim 210 euro) per aandeel.

Het bedrijf presteerde, op de oliegerelateerde activiteiten na, sterk vorig jaar. Containervervoerder Maersk Line haalde een winst van 2,3 miljard dollar, tegen 1,5 miljard dollar in 2013 en bij containeroverslag (APM Terminals) steeg de winst met 130 miljoen dollar tot 900 miljoen dollar.

Olieprijs

De pijn zat vooral bij Maersk Oil, waar een verlies in de boeken werd gezet van 861 miljoen dollar, terwijl daar in 2013 nog een winst werd behaald van 1 miljard dollar.

Maersk schreef het verlies toe aan de scherpe daling van de olieprijs in het vierde kwartaal. Ook werd 1,7 miljard dollar afgeschreven op oliebezittingen in Brazilië wegens oplopende kosten en tegenvallende boorresultaten.

De onderliggende winst van de groep steeg van 3,4 miljard dollar tot ruim 4,5 miljard dollar (4,1 miljard dollar exclusief Danske Bank). Voor dit jaar mikt Maersk op een onderliggende winst van ''iets minder'' dan 4 miljard dollar (exclusief Danske Bank).