Euronext heeft in het vierde kwartaal geprofiteerd van een flinke verlaging van zijn kosten. 

Dat blijkt uit de resultaten die de exploitant van de effectenbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon woensdag bekendmaakte.

De nettowinst kwam uit op 118,2 miljoen euro, 35 procent meer dan een jaar eerder. Euronext bespaarde tot nu toe 38 miljoen euro aan kosten en is daarmee vrijwel op de helft van de doelstelling voor eind 2016.

Dankzij de kostenbesparing verbeterde de winstmarge (ebitda) van 41,5 tot 45,8 procent. De beursexploitant mikt voor eind 2016 op een marge van circa 53 procent.

De omzet steeg ook, vooral dankzij hogere inkomsten uit contracten met derden zoals LCH.Clearnet. Euronext boekte een omzet van 492,5 miljoen euro, tegen 481,7 miljoen euro in 2013. Het aandeel derden kwam vorig jaar uit op 458,5 miljoen euro.

ING

Volgens ING heeft Euronext "goede vierdekwartaalcijfers gepresenteerd". De marktvorsers wezen daarbij specifiek naar het operationeel resultaat (ebitda) en het dividend per aandeel, die de marktverwachtingen wisten te verslaan.

ING merkte wel op dat het afzien van het versoepelen van de kapitaalvereisten door de overheid een ''belangrijk minpunt'' is in het financieel bericht. ''Wij zijn verrast door deze beslissing gezien de zeer sterke balans'', aldus de bank.

Euronext gaat in beroep, maar een en ander veroorzaakt onzekerheid en drukt op de optimalisatie van de balans, aldus de marktvorsers.