De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag overwegend met kleine verliezen gesloten. 

Beleggers namen een adempauze na de winsten van dinsdag, die de graadmeters opnieuw tot de hoogste standen in jaren brachten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een verlies van 0,3 procent op 478,53 punten. De Midkap daalde 0,1 procent tot 718,63 punten.

De beurzen in Parijs en Londen leverden 0,1 en 0,2 procent in. De DAX-index in Frankfurt eindigde nagenoeg onveranderd.

Gemalto

In de AEX won digitaal beveiliger Gemalto bijna 3 procent. Uit een intern onderzoek bleek dat het bedrijf waarschijnlijk het slachtoffer is geweest van een cyberinbraak door de Amerikaanse en Britse geheime diensten.

Volgens Gemalto werd ingebroken in het kantoornetwerk, maar werden er niet op grote schaal encryptiecodes van simkaarten gestolen. Eerdere berichten over de hack gingen vorige week nog ten koste van de beurswaarde van Gemalto.

OCI stond bovenaan de AEX met een winst van ruim 5 procent. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf was dinsdag ook al een opvallende stijger met een plus van 7,5 procent.

Grontmij

Bij de kleinere bedrijven raakte Grontmij bijna 13 procent aan beurswaarde kwijt. Het advies- en ingenieursbureau leed vorig jaar opnieuw een verlies en is somber over 2015.

Beursbedrijf Euronext werd zelf ruim 6 procent meer waard. De exploitant van aandelenbeurzen in Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs wist zijn winst vorig kwartaal dankzij bezuinigingen stevig op te voeren.

Maersk

In Kopenhagen won Maersk 9,5 procent. Het Deense bedrijf, dat vooral bekend is van zijn containervervoer, trakteert zijn aandeelhouders op een mega-dividend dankzij de verkoop van een belang in Danske Bank (min 1,2 procent).

Witgoedverkoper AO World, die vorig jaar naar de beurs ging, kelderde in Londen 30 procent na een winstwaarschuwing. In Parijs won verzekeraar AXA 2,6 procent na beter dan verwachte jaarcijfers.

De euro stond op 1,1360 dollar, tegen 1,1326 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent naar 49,70 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder en kostte 59,60 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl