De Amerikaanse effectenbeurzen zijn dinsdag hoger gesloten, waarbij de Dow-Jonesindex en de S&P 500 nieuwe records bereikten.

Beleggers verwerken de getuigenis van Fed-president Janet Yellen, die zei voorlopig geduldig te zijn met het eventueel verhogen van de rente in de Verenigde Staten.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,5 procent hoger op 18.209,19 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2115,48 punten. Technologiebeurs Nasdaq klom 0,1 procent naar 4968,12 punten.

Volgens Yellen blijven de inflatie en de loonontwikkeling in de Verenigde Staten achter bij het herstel van de arbeidsmarkt. Daarbij constateerde ze dat een verandering van beleid niet moet worden vastgezet in een tijdschema.

Ze predikte wederom het woord ''geduld", waarmee een verhoging van de rente ook na de komende vergaderingen van de centrale bank onwaarschijnlijk lijkt.

Griekenland

Ook de ontwikkelingen rondom Griekenland steunden de stemming. De hervormingsplannen die Athene heeft ingediend voor een verlenging van het steunprogramma kregen eerder op dag de definitieve goedkeuring van de ministers van Financiën van de eurogroep.

Doe-het-zelfketen Home Depot steeg 4 procent. De kwartaalresultaten van het concern waren beter dan verwacht en Home Depot gaat voor 18 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Ook wordt het dividend verhoogd.

Warenhuisketen Macy's leverde 3,2 procent in nadat het met tegenvallende prognoses voor het gehele boekjaar naar buiten kwam. Onder meer de verkoop in het feestdagenseizoen verliep minder sterk dan verwacht.

De leverancier van kantoorartikelen Office Depot, die wordt overgenomen door branchegenoot Staples, noteerde een klein verlies (0,1 procent) ondanks meevallende winstcijfers.

HP

Computerproducent Hewlett-Packard (HP) zag zijn beurswaarde met 0,8 procent stijgen. Het bedrijf komt nabeurs met de resultaten van het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar naar buiten.

De euro was 1,1342 dollar waard, tegen 1,1326 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 49,03 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 58,58 dollar per vat.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen