Na een weifelend begin zijn de Europese beurzen collectief in de plus gesloten.

De graadmeters schoten omhoog na het definitieve akkoord over de verlenging van het steunprogramma van Griekenland met vier maanden.

Beleggers verwerkten ook uitspraken van Fed-voorzitter Janet Yellen, die het onwaarschijnlijk acht dat de rente in de VS snel zal stijgen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1 procent in de plus op 479,94 punten. De Midkap klom 0,5 procent tot 719,13 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,7 procent.

In Londen sloot de beurs 0,6 procent hoger op de hoogste stand ooit. Het vorige record stamde uit 1999. De hoofdindex in Athene steeg 9,8 procent.

Griekenland

De hervormingsplannen die Athene heeft ingediend voor een verlenging van het steunprogramma kregen in de middag de definitieve goedkeuring van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden (de Eurogroep).

Nu beginnen de procedures in de eurolanden waar de betreffende parlementen akkoord moeten gaan met de verlenging.

Delta Lloyd

Delta Lloyd ging in de AEX in de uitverkoop. Volgens analisten van ING zijn de jaarcijfers die de verzekeraar vanwege een technische fout te vroeg presenteerde, over het algemeen zwak. Het aandeel sloot bijna 4 procent lager.

Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI was de grootste stijger in de index met een plus van 7,5 procent. Ook ASML schaarde zich onder de koplopers na positief nieuws over de nieuwe euv-technologie van de chipmachinemaker. Het aandeel ASML klom 3,6 procent.

BHP Billiton

In Londen won BHP Billiton 6,2 procent. Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld boekte in de afgelopen zes maanden meer winst dan verwacht. Telefónica Deutschland steeg 0,9 procent in Frankfurt. De Duitse dochter van het Spaanse Telefónica verwacht dankzij de overname van het voormalige KPN-onderdeel E-Plus zijn winst dit jaar te kunnen verbeteren.

De euro was 1,1326 dollar waard, tegen 1,1345 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 49,67 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 59,54 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl