
Jaarbericht Delta Lloyd verscheen te vroeg
Daarom heeft de onderneming besloten om de publicatie te versnellen, aldus een woordvoerder dinsdag.
De jaarcijfers van Delta Lloyd stonden oorspronkelijk op de rol voor dinsdagochtend 07.30 uur.
Volgens een zegsman kwam het bericht echter om ongeveer 20.00 uur al online te staan. ''Toen hebben we besloten om ze eerder naar buiten te brengen.''
Winstdaling
De verzekeraar heeft vorig jaar minder winst gehaald dan in 2013, mede door een daling van de rentestanden.
De operationele winst daalde met 12 procent tot 377 miljoen euro. De volgens de regels van IFRS becijferde nettowinst verdubbelde echter nagenoeg tot 361 miljoen euro. Zoals vorig jaar al werd aangekondigd, stelt Delta Lloyd een dividend voor van 1,03 euro per aandeel.
De bruto premie-inkomsten daalden met 16 procent van 4,7 miljard tot 3,9 miljard euro en het eigen vermogen slonk met 100 miljoen euro tot 2,5 miljard euro.
Uitdagend
De solvabiliteit (IGD) van het bedrijf daalde met 1 procentpunt tot 183 procent. Zonder het positieve effect van de recente verkoop van Delta Lloyd Bank Belgium zou de solvabiliteit zijn gedaald tot 173 procent.
De verzekeraar bestempelde 2014 als een ''uitdagend'' jaar, dat werd gekarakteriseerd door een scherpe daling van de rentetarieven met ''een verreikend'' effect op de kapitaalpositie. Een concrete prognose voor dit jaar werd niet gegeven.
Delta Lloyd maakte ook bekend dat Annemarie Mijer-Nienhuis wordt voorgedragen als chief risk officer. De 44-jarige Nienhuis bekleedt die functie momenteel nog bij de levensverzekeringstak van Nationale Nederlanden.
'Zwak'
De jaarcijfers van Delta Lloyd zijn over het algemeen te kwalificeren als zwak. Dat stelt ING in een reactie.
De bank wijst daarbij onder meer op de moeilijke marktomstandigheden bij het levenbedrijf. Het schadebedrijf presteerde daarbij echter ''erg positief''. De voordracht van Annemarie Mijer-Nienhuis als risicodirecteur is een ''vrij vlotte actie'' van de verzekeraar, zo geeft analist Albert Ploegh aan.