Het Taiwanese chipbedrijf TSMC heeft bij een recente test van de euv-technologie van ASML in 24 uur meer dan duizend wafers behandeld.

Dat maakt de chipmachinefabrikant dinsdag bekend.

Het resultaat werd bereikt op één van de twee euv-productiesystemen van ASML die TSMC heeft. ASML zal spoedig twee nieuwe euv-systemen naar het bedrijf sturen.

De euv-technologie van ASML is de meest geavanceerde technologie voor het fabriceren van chips voor bijvoorbeeld computers en smartphones.

ASML probeert dit resultaat bij meerdere klanten over meerdere dagen te realiseren.

Binnen bereik

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen constateert dat ASML zijn doelstelling van dit jaar voor de ontwikkeling van de euv-technologie al bijna heeft gerealiseerd.

De komende tijd moet worden aangetoond dat het productieniveau kan worden herhaald, aldus Versteeg. ''Dat het nu een dag is gelukt, brengt het doel van ASML binnen bereik.''

TSMC zou met duizend wafers per dag economisch kunnen produceren, maar ASML heeft als doel voor 2016 om vijftienhonderd wafers per dag te halen, zegt de analist.

Versteeg beveelt het aandeel ASML aan en hanteert daarbij een koersdoel van 110 euro. ASML stond dinsdag om 11.30 uur 4,3 procent in de plus op 97,03 euro.