Beleggers op de Europese aandelenbeurzen waren maandag nog steeds opgetogen over het akkoord dat vorige week vrijdag werd bereikt met Griekenland.

Het land moet nog wel een overzicht van zijn hervormingen inleveren bij Brussel. Volgens marktkenners kunnen de beurzen verder omhoog als de takenlijst van Athene wordt goedgekeurd.

De AEX-index sloot 1,1 procent hoger op 475,22 punten en de MidKap won 1,6 procent tot 715,51 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er beide 0,7 procent bij, terwijl de FTSE in Londen een fractie daalde. De Britse graadmeter stond onder meer onder druk door een flink koersverlies bij de bank HSBC.

Griekenland

Griekenland heeft toegezegd zijn hervormingsoverzicht op te zullen sturen. Volgens Griekse media is dat al gebeurd, maar de Europese Commissie liet weten nog geen post te hebben gekregen uit Athene. ''Griekenland blijft voorlopig een thema voor beleggers'', zei een beleggingsstrateeg in Londen. ''Als de hervormingen worden afgevinkt, kunnen beleggers zich weer richten op de onderliggende economie die steeds verder herstelt''.

PostNL

PostNL was vanaf de handelsaanvang de absolute uitblinker onder de (middel-)grote fondsen op het Damrak. Het postbedrijf met een notering in de MidKap legde veel betere resultaten op tafel dan verwacht, en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 11,4 procent.

De sterkste stijgers in de AEX waren ING, Ahold en Unilever met winsten tot 2,5 procent. De dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore waren de sterkste dalers met verliezen van respectievelijk 3,8 en 3,7 procent.

Op de lokale markt won Esperite 47 procent. De stamcelbank, die voorheen Cryo-Save heette, maakte bekend onderzoek te doen naar een nieuwe behandelmethode van hersenverlamming.

Londen

In Londen leverde HSBC 4,6 procent in. De Britse bank, die het middelpunt is van een schandaal rond belastingontduiking van rijke klanten, zag de winst in 2014 sterker dalen dan analisten hadden voorzien. Branchegenoot Lloyds steeg 1,3 procent nadat de Britse overheid voor 500 miljoen pond aan aandelen in het bedrijf had verkocht.

De euro was 1,1345 dollar waard, tegen 1,1362 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent goedkoper op 49,60 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder, op 59,65 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl