Een redding van het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras kan het Zuid-Amerikaanse land 5 procent van de economie kosten.

Dit stelt een analist van kredietbeoordelaar Moody’s, zo meldt persbureau Reuters. Petrobras heeft ongeveer 110 miljard dollar aan schulden, oftewel 5 procent van het Braziliaanse bbp.

Als het bedrijf voor eind april en eind juni geen gecontroleerde cijfers naar buiten brengt, hebben schuldeisers het recht om versnelde terugbetaling te eisen.

De kans op een redding van 110 miljard dollar is vooralsnog laag, maar neemt wel toe, stelt de analist.

Het corruptieschandaal lijkt zo ook een enorme impact op de staatsfinanciën te hebben. Moody’s geeft daarom ook aan dat de problemen bij het concern een gevaar vormen voor de rating van het gehele land.

'Junk-rating'

"Het is een extreem scenario dat niet het meest waarschijnlijk is", aldus analist Mauro Leos. De Braziliaanse overheid kan Petrobras ook steunen zonder meteen geld in het bedrijf te steken. Toch blijft Moody’s het land scherp in de gaten houden.

Het oordeel van de Amerikaanse kredietbeoordelaar over Brazilië ligt nu nog twee niveaus boven de ‘junk-rating’.

Petrobras is verwikkeld in een enorm corruptieschandaal waar ook het Nederlandse SBM Offshore bij betrokken is. Het staatsconcern zou veel te veel betalen voor contracten met toeleveranciers omdat managers zich lieten omkopen.