Pieter Elbers, bestuursvoorzitter van KLM, begrijpt de bezorgdheid die mensen hebben over de zelfstandigheid van KLM binnen de holding met fusiepartner Air France.

Dat zegt Elbers in een gesprek met NU.nl. "Natuurlijk begrijp ik de bezorgdheid. Daar moeten we dus ook wat mee doen."

In januari van dit jaar werden belanghebbenden rondom KLM opgeschrikt door plannen om overtollig kasgeld van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij ter waarde van 1 miljard euro over te hevelen naar moedermaatschappij Air France-KLM in Parijs. Na veel rumoer van Nederlandse zijde werd besloten het plan niet uit te voeren.

"We kijken naar welke vervolgstappen we kunnen nemen in de samenwerking. Waar kunnen we meer synergie halen en wat levert meer voordelen op? Daarom begin je aan een fusie", zegt Elbers.

Tijdens de presentatie van de cijfers over 2014 afgelopen donderdag, werd duidelijk dat Air France-KLM zijn winstdoelstelling voor de komende jaren los moet laten. In plaats van het inzetten op winst, moet er worden bezuinigd. Vooral de staking in september aan Franse zijde drukte het resultaat. 

Gouden aandeel

De plannen werden ook vanuit de politiek met argusogen bekeken. Het CDA stelde voor de Nederlandse regering een gouden aandeel te geven. Daarmee zou de overheid een vetorecht krijgen bij belangrijke beslissingen zonder een meerderheid van de aandelen te bezitten. Momenteel heeft de Staat bijna 6 procent van de aandelen KLM.

Elbers: "Als je kijkt naar hoe belangrijk KLM is voor de BV Nederland, is het logisch dat er ontzettend veel belanghebbenden zijn. Schiphol is heel belangrijk voor de werkgelegenheid binnen de Randstad, dan is het vanzelfsprekend dat iedereen nauwgezet volgt wat er met KLM gebeurt."

Lees verder op NUweekend: Topman KLM vindt emotie rond bedrijf juist geweldig