Groeicijfers vallen goed op Europese beurzen

Meevallende groeicijfers uit met name Duitsland zorgden vrijdag opnieuw voor koerswinsten op de Europese aandelenmarkten.

Ook de opluchting over de ontspanning in het conflict rond Oekraïne werkte nog altijd door op de beursvloeren.

In Amsterdam eindigde de toonaangevende AEX-index met een winst van 1 procent op 464,90 punten, en steeg ook de Midkap 1 procent tot 691,02 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de belangrijkste beursgraadmeters met dagwinsten tussen de 0,4 en 0,7 procent het weekeinde in.

De economische groei in de eurolanden is vorig kwartaal gemiddeld uitgekomen op 0,3 procent. Economen rekenden op een vooruitgang met 0,2 procent.

De Duitse economie groeide in het laatste kwartaal van vorig jaar met een sterker dan voorziene 0,7 procent. De groei van de Nederlandse economie kwam uit op 0,5 procent.

Stijgers

Arcelormittal behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 5 procent. Het staalconcern presenteerde beter dan verwachte jaarcijfers.

Akzonobel werd eveneens 5 procent meer waard. Het verf- en chemieconcern was een dag eerder ook al in trek nadat het de financiële doelstellingen voor dit jaar had bevestigd. Onderaan de Amsterdamse hoofdindex stond verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van 1,8 procent.

Aperam

Roestvrijstaalproducent Aperam, een voormalig dochterbedrijf van Arcelormittal, voerde de lijst van middelgrote fondsen aan met een plus van 14,5 procent na beter dan verwachte cijfers.

BAM kreeg er 11,5 procent bij nadat pensioenbelegger PGGM had laten weten meer geld te steken in de samenwerking met het bouwconcern. Onderaan de Midkap stond met een min van 2,7 procent Tomtom, dat een dag eerder nog bijna een vijfde in waarde steeg.

De euro was 1,1415 dollar waard, tegen 1,1403 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,2 procent tot 52,83 dollar. De Brentprijs, maatgevend voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, steeg 3,3 procent tot 61,23 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie