Beurzen VS hebben recordniveaus in zicht

Beleggers op de Amerikaanse aandelenmarkten reageerden donderdag opgelucht op een staakt-het-vuren in Oekraïne en op toenadering tussen Griekenland en zijn geldschieters.

De Dow-Jonesindex en de S&P 500 stonden minder dan een half procent onder hun eind december bereikte slotstanden, terwijl de Nasdaq minder dan 200 punten verwijderd was van de hoogste slotstand ooit.

De Dow sloot 0,6 procent hoger op 17.972,38 punten en de S&P 500 steeg 1 procent tot 2088,48 punten. De Nasdaq won 1,2 procent tot 4857,61 punten dankzij een flinke koerswinst voor Cisco.

''Optimisme over de Amerikaanse economie en opluchting dat een aantal grote internationale vraagstukken in goede banen lijkt te komen, zorgen er voor dat het glas halfvol gezien wordt'', zei een beleggingsstrateeg in New York.

Cisco

De producent van netwerkapparatuur Cisco maakte woensdagavond na het slot op Wall Street bekend dat zijn winst in het afgelopen kwartaal met twee derde is gestegen.

Evenals de winst viel ook de omzet hoger uit dan analisten voorzagen. De technologiegigant stelde dat de omzet ook in het lopende kwartaal hoger zal zijn dan de gemiddelde analistenverwachting. Het aandeel sloot 9,4 procent hoger.

Expedia maakte een nog grotere koerssprong na de aankondiging dat het Orbitz Worldwide, het moederbedrijf van Cheaptickets en Ebookers, overneemt voor omgerekend 1,4 miljard euro. Expedia, bekend van onder meer Hotels.com en Trivago, steeg 14,5 procent, terwijl Orbitz bijna 22 procent won.

Oliesector

De oliesector profiteerde van een stevige opmars van de olieprijzen na drie achtereenvolgende dagen van dalingen. De stijging volgde op de aankondiging van verdere verlagingen van de investeringen door onder meer Total en Apache, bedoeld om het overaanbod op termijn weg te nemen.

Een vat Amerikaanse olie werd 4,9 procent duurder op 51,22 dollar. Brentolie kostte 4,4 procent meer op 57,05 dollar.

American Express (min 6,4 procent) was daarentegen een opvallende daler. Het creditcardbedrijf kondigde aan na zestien jaar zijn samenwerking met warenhuisketen Costco Wholesale te willen beëindigen.

Een klein half jaar geleden stopte American Express al de samenwerking met de Canadese tak van Costco, die vervolgens een nieuwe overeenkomst aanging met rivaal MasterCard (plus 3,6 procent).

De euro was 1,1407 dollar waard, tegen 1,1403 bij het slot van de Europese beurzen.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie