Akzonobel heeft de winst in 2014 met een kwart zien dalen tot 546 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder.

Dat maakt het verf- en chemieconcern donderdag bekend.

De omzet nam met 2 procent af tot 14,3 miljard euro. Weliswaar steeg het verkoopvolume met 1 procent bij alle bedrijfsonderdelen, maar dat werd tenietgedaan door negatieve wisselkoerseffecten en de gevolgen van desinvesteringen. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 987 miljoen euro, tegen 958 miljoen euro een jaar eerder.

Topman Ton Büchner sprak van een uitdagend jaar, gemarkeerd door negatieve valuta-effecten, een aanhoudend gebrek aan groei in Europa en een vertraging in enkele economieën in Latijns-Amerika en Azië.

Het bedrijf ligt wel op koers om zijn doelstellingen voor 2015 te behalen, aldus Büchner. Daarbij wordt onder meer gemikt op een rendement op verkopen van 9 procent.

Omzet 

In het vierde kwartaal van 2014 ging de omzet met 1 procent omhoog tot ruim 3,5 miljard euro, geholpen door de positieve effecten van de zwakkere euro. Het operationeel resultaat exclusief bepaalde posten in de afgelopen periode bedroeg 169 miljoen euro, tegen 55 miljoen euro een jaar eerder. Dat was onder meer te danken aan een hogere winstgevendheid en lagere herstructureringskosten.

Büchner gaf verder aan dat hij niet goed kan inschatten in hoeverre AkzoNobel dit jaar kan profiteren van de goedkopere euro. Volgens hem zullen de marktontwikkelingen voor een aanzienlijk deel worden beïnvloed door de grondstofprijzen, de schommelingen op de valutamarkten en de zwakkere groei in belangrijke opkomende economieën als China en Rusland. De sterk gedaalde olieprijzen kunnen op termijn voordelig uitpakken voor AkzoNobel, aldus de bestuursvoorzitter.