ING, DSM en Heineken stuwen beurs Amsterdam

Goed ontvangen kwartaalresultaten van ING, DSM en Heineken hebben de AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs woensdag aan een mooie winst geholpen. 

De hoofdgraadmeter van het Damrak vormde daarmee een uitzondering op de andere Europese beurzen, die overwegend kleine verliezen boekten in de aanloop naar de gesprekken in Brussel over Griekenland.

De AEX sloot met een winst van 1 procent op 458,27 punten. De Midkap steeg 0,1 procent naar 676,28 punten. De DAX-index in Frankfurt eindigde onveranderd, terwijl de beurzen in Londen en Parijs 0,1 en 0,4 procent inleverden. In Athene zakte de hoofdgraadmeter 4 procent. Vooral aandelen van Griekse banken werden van de hand gedaan.

DSM en ING voerden de AEX aan met winsten van respectievelijk 3,4 en 3,7 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM presenteerde weliswaar rode cijfers over het laatste kwartaal van vorig jaar, maar kwam volgens analisten in ieder geval niet met nieuwe teleurstellingen.

ING

ING verraste in positieve zin, dankzij de aankondiging van het eerste dividend sinds het financiële concern in 2008 zijn toevlucht moest nemen tot staatssteun.

Heineken werd 2,8 procent meer waard. De bierbrouwer boekte in 2014 meer winst dan voorzien en verwacht dat de omzet en winst dit jaar verder verbeteren.

In de Midkap ging verzekeraar NN aan kop met een plus van 3,5 procent. Het voormalige onderdeel van ING wist in het vierde kwartaal weer winst te boeken na een verlies een jaar eerder.

Vestas

In Kopenhagen verloor de Deense windmolenfabrikant Vestas bijna 9 procent vanwege tegenvallende vooruitzichten voor 2015. Om dezelfde reden ging het aandeel van telecombedrijf Telenor in Oslo 6,6 procent omlaag.

Sky zakte in Londen ruim 2 procent. De tv-zender betaalt 4,2 miljard pond (5,7 miljard euro) voor het recht om de komende drie jaar Premier League-voetbalwedstrijden uit te mogen zenden

Aena

In Madrid maakte Aena een succesvol beursdebuut. Het aandeel van de Spaanse uitbater van luchthavens steeg 21 procent na de grootste beursgang in Spanje in zeven jaar.

De euro was 1,1305 dollar waard, tegen 1,1319 dollar bij het slot van de beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 49,34 dollar. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper en kostte 55,03 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie