DSM moet broekriem strakker aanhalen

Speciaalchemiebedrijf DSM is in het vierde kwartaal in de rode cijfers gedoken door een flinke afboeking op caprolactam, een grondstof voor plastic en nylon. 

Het concern kondigde woensdag verdere maatregelen aan om kosten te besparen, maar gaf daarvan geen details.

Bij caprolactam, dat DSM van de hand wil doen, werd 186 miljoen euro afgeschreven. Dat was de voornaamste oorzaak van een nettoverlies van 107 miljoen euro in de laatste drie maanden van vorig jaar.

DSM had daarnaast last van ''substantiële'' negatieve valuta-effecten en moeilijke marktomstandigheden bij Nutrition, het grootste onderdeel van het bedrijf. Het positieve effect van een aansterkende Amerikaanse dollar werd deels tenietgedaan door verslechterde ruilverhoudingen met andere valuta's.

De Zwitserse frank kan volgens DSM een effect hebben op de resultaten dit jaar. De frank steeg flink in waarde ten opzichte van de euro nadat de Zwitserse centrale bank recent de koppeling tussen de twee doorhaalde. Op basis van de huidige wisselkoersen en DSM's inspanningen om de valutarisico's af te dekken, zal het effect op het bedrijfsresultaat ''ruwweg neutraal'' zijn.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 288 miljoen euro, tegen 297 miljoen euro een jaar eerder. DSM verwacht dat het resultaat dit jaar iets hoger uitvalt dan de bijna 1,2 miljard euro vorig jaar. De omzet steeg met 9 procent tot 2,4 miljard euro.

Bij Nutrition had DSM nog steeds last van een zwakke vraag naar vitamines en omega 3 op basis van visolie. 

Advies

Rabobank verlaagde woensdag zijn advies voor DSM van buy naar hold nadat het speciaalchemiebedrijf vierdekwartaalcijfers presenteerde die in lijn lagen met de verwachtingen van de bank. Rabo ziet weinig potentieel voor een positieve nieuwsstroom in de komende maanden.

Volgens de bank was de omzet van DSM wat hoger dan verwacht, maar vielen de marges, vooral bij Nutrition, tegen. Het bedrijfsresultaat (ebitda) van 288 miljoen euro kwam overeen met de verwachting in de markt. Over heel 2014 kwam het resultaat uit op bijna 1,2 miljard euro. DSM verwacht een iets hogere ebitda dit jaar.

Rabo stelde ook zijn koersdoel bij voor DSM, van 56 naar 51 euro.

Koersval

Effectenhuis Liberum stelde dat de cijfers van DSM ''niet slechter waren dan verwacht'' en dat de outlook van een licht hoger bedrijfsresultaat ''in lijn is met de recent verlaagde verwachtingen in de markt''. Het feit dat DSM zijn dividend, van 1,65 euro per aandeel, op peil houdt, zou het aandeel moeten beschermen tegen een koersval.

DSM ging om 09:14 uur aan kop in de AEX met een koerswinst van 4,6 procent op 47,61 euro. De AEX stond op dat moment 0,5 procent hoger.

Lees meer over:
DSM

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie