ING betaalt voor het eerst sinds het ten tijde van de kredietcrisis een beroep moest doen op staatssteun weer dividend aan zijn aandeelhouders. 

Die mogen onderling 470 miljoen euro verdelen, wat neerkomt op 40 procent van de in het vierde kwartaal behaalde winst. Dat maakte de bank woensdag bekend.

ING boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 1,18 miljard euro, bijna twee keer zo veel als een jaar eerder. De onderliggende nettowinst, waarin eenmalige posten niet zijn meegeteld, nam met een vijfde af tot 548 miljoen euro.

Begin november betaalde ING het laatste restje staatssteun terug. Daarmee is de weg vrij om de aandeelhouders weer te laten delen in de winst. ING wil vanaf het lopende boekjaar minstens 40 procent van de jaarwinst als dividend uitbetalen.

Tegenwind 

Topman Ralph Hamers zei dat ING Bank ''sterke resultaten'' heeft laten zien, ondanks tegenwind in het vierde kwartaal. De winst van het bankbedrijf, exclusief de resultaten uit de resterende deelnemingen in de verzelfstandigde verzekeringsbedrijven NN en Voya, kwam uit op 530 miljoen euro. Dat is 20 procent minder dan een jaar eerder.

De winst werd onder meer gedrukt door herstructureringslasten. ING kondigde in november aan de dienstverlening verder te digitaliseren. Daardoor komen de de komende jaren zo'n 1700 banen te vervallen.