De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met flinke winsten gesloten. De graadmeters toonden daarmee herstel na de verliezen op de eerste handelsdag van de week.

Net als in Europa werd er op Wall Street met optimisme uitgekeken naar de onderhandelingen tussen de eurolanden en Griekenland over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem. De olieprijzen gingen fors omlaag.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 17.868,76 punten. De brede S&P 500 steeg 1,1 procent tot 2068,59 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 1,3 procent omhoog naar 4787,64 punten.

Woensdag vindt overleg plaats van de ministers van Financiën van de eurozone over Griekenland. Er wordt gehoopt dat dan een voorlopig compromis kan worden gesloten over een aanpak van de Griekse schuldenproblematiek.

Coca-Cola

Veel richtinggevend nieuws was er dinsdag niet. Coca-Cola klom 2,8 procent na kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht. Het frisdrankenconcern heeft last van de sterke dollar en zag de winst in het vierde kwartaal van vorig jaar stevig dalen, maar presteerde toch beter dan analisten gemiddeld voorspelden.

Chipfabrikant Qualcomm maakte bekend bijna 1 miljard dollar te betalen aan Chinese toezichthouders om een onderzoek naar overtredingen van mededingingswetten te beëindigen.

Qualcomm lag onder vuur vanwege een geschil over patenten en licenties. Het onderzoek naar het Amerikaanse bedrijf heeft veertien maanden geduurd. Beleggers waren blij dat er nu een regeling is gesloten en het aandeel Qualcomm steeg 4,7 procent.

Autoconcern General Motors ging 4,2 procent omhoog. Een investeerder wil zich met steun van andere aandeelhouders nomineren voor het bestuur van GM met een voorstel voor een aandeleninkoopprogramma van 8 miljard dollar.

Olieprijzen

Een vat Amerikaanse olie werd 4,3 procent goedkoper op 50,57 dollar en de prijs van Brent zakte 2,3 procent tot 57,01 dollar. Olieproducenten als ExxonMobil en Chevron verloren tot 0,6 procent.

Oliedienstverleners als Schlumberger en Baker Hughes leverden tot 1,3 procent in. Halliburton (min 2,1 procent) kondigde aan tot wel 6400 banen te gaan schrappen.

Apple sloot 1,9 procent hoger en wist aan het slot voor het eerst een marktwaarde van meer dan 700 miljard dollar te behalen.

De euro was 1,1309 dollar waard, tegen 1,1319 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.