KPMG voorspelt meer fusies en overnames in 2015

Dit jaar zullen meer ondernemingen zich begeven op de markt voor fusies en overnames. Dat komt door de verbeterde financiële armslag bij bedrijven en het toegenomen vertrouwen in de economie. 

Dat verwacht adviesbureau KPMG op basis van een halfjaarlijks internationaal onderzoek onder duizend beursgenoteerde bedrijven. 

Uit het onderzoek blijkt dat de verwachte koers-winstverhouding van veel ondernemingen dit jaar iets (7 procent) zal stijgen ten opzichte van 2014. Daardoor zullen veel bedrijven worden aangezet tot mogelijke fusies en overnames, zo verwacht het adviesbureau. 

De koers-winstverhouding is de huidige koers van het aandeel gedeeld door de winst per aandeel. Het getal toont aan hoeveel keer de winst beleggers bereid zijn voor een aandeel te betalen.

"Een stijging of daling van de toekomstige koers-winstverhouding is een goede maatstaf voor het algemene vertrouwen in de markt", zegt Wouter van de Bunt van KPMG.

Het verwachte positieve sentiment is wereldwijd terug te zien, verwacht het adviesbureau. "De grootste bedrijven in Noord-Amerika lieten vorig jaar bijvoorbeeld al een stijging van de voorspelde koer-winst verhouding zien van 8 procent", licht Van de Bunt toe. 

In Europa was deze toename 4 procent. Van de Bunt: "Dus ook zij hebben meer mogelijkheden transacties te realiseren."

Voor één sector in het bijzonder, verwacht Van de Bunt minder positeve ontwikkelingen: de energiesector. Daar liggen de dalende olie- en grondstofprijzen aan ten grondslag.

"De winst en marktkapitalisatie bij ondernemingen in deze sector daalde het afgelopen jaar met respectievelijk 23% en 10%. Als gevolg van het feit dat de schuldpositie bij deze ondernemingen aanzienlijk toenam, zal het vermogen om dit jaar een fusie of overname te realiseren afnemen", aldus Van de Bunt.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie