Tweede Kamer krijgt inzage in taksdeal met Starbucks

De Tweede Kamer krijgt een vertrouwelijke en technische briefing over de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met de Amerikaanse koffieketen Starbucks. 

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat dinsdag toegezegd.

De Kamer had daar op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver om gevraagd. Wiebes is er eigenlijk niet voor, omdat de deal met Starbucks al door de Europese Commissie wordt onderzocht.

Die vermoedt dat er sprake is van verboden staatssteun. Maar omdat er al zoveel openbaar over is geworden, laat Wiebes in dit geval pragmatisme boven zijn principes gaan. Hij zal in de briefing de Kamer ''een volledig, helder en transparant beeld'' geven van belastingafspraken en die met Starbucks in het bijzonder.

Belastingontwijking

Klaver is blij met de toezegging. ''Grote multinationals gebruiken Nederlandse belastingvoordelen om voor miljarden aan belasting te ontwijken. Maar doordat de afspraken die zulke bedrijven maken met de belastingdienst geheim zijn is over de precieze constructies vaak weinig bekend", zegt het Kamerlid.

"Het is niet voor niets dat de Europese Commissie Nederland verdenkt van ongeoorloofde staatssteun. Het is daarom belangrijk voor de strijd tegen de belastingvoordelen van multinationals dat de Kamer inzicht krijgt in deze afspraken.''

De Algemene Rekenkamer concludeerde onlangs dat Nederland met zijn belastingafspraken niet uit de pas loopt met andere landen in Europa. Voor het kabinet is van belang dat de bedrijven zorgen voor banen in Nederland en de afspraken vooraf zekerheid geven over de belastinginkomsten.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie