UBS heeft de winst in het vierde kwartaal zien toenemen. 

De grootste bank van Zwitserland profiteerde onder meer van een belastingbate en goede prestaties bij de investeringsbank.

De nettowinst kwam uit op 963 miljoen Zwitserse frank (circa 920 miljoen euro), inclusief een belastingbate van 493 miljoen frank. Dat maakte de bank dinsdag bekend. In dezelfde periode vorig jaar werd nog 917 miljoen frank winst in de boeken gezet. Analisten rekenden voor afgelopen kwartaal vooraf op een winst van 789 miljoen frank.

Wisselkoersen

UBS kreeg in november nog een grote boete voor zijn kiezen. Toezichthouders in de VS, Groot-Brittannië en Zwitserland legden de bank een boete op van omgerekend meer dan 700 miljoen euro wegens manipulatie van wisselkoersen.

UBS had voor zijn juridische kosten in derde kwartaal al geld apart gezet. De zaak moet overigens nog altijd worden afgehandeld met de Amerikaanse Justitie.

Vermogensbeheer

De winst bij de investeringsbank steeg met bijna een kwart naar 367 miljoen frank. Ook op het onderdeel vermogensbeheer werden goede zaken gedaan. De winst voor belastingen ging hier op jaarbasis met 37 procent omhoog naar 646 miljoen frank.

UBS-topman Sergio Ermotti laat weten dat de bank 2015 "solide" begonnen is. UBS zei vorige maand al bij zijn bedrijfsactiviteiten geen last te hebben van het besluit van de centrale bank van Zwitserland om de koppeling van de frank met de euro los te laten.

De aandeelhouders van UBS kunnen over 2014 een dividend van 0,50 frank per aandeel tegemoet zien. Dat is twee keer zoveel als een jaar eerder.