De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met verlies gesloten. Beleggers op Wall Street reageerden net als in Europa zenuwachtig op de problemen rond Griekenland.

Ook zorgden het geweld in het oosten van Oekraïne en tegenvallende economische cijfers uit China voor een wat nerveuze stemming onder beleggers.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 17.729,21 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 2.046,74 punten. Technologiebeurs Nasdaq ging 0,4 procent omlaag naar 4.726,01 punten.

Het aandeel Microsoft sloot 0,1 procent lager. Het bedrijf wil volgens ingewijden krap 11 miljard dollar ophalen met het uitbrengen van obligaties in de VS.

Naast Microsoft overweegt ook Apple (plus 0,7 procent) zich te bewegen op de obligatiemarkt. De maker van de iPhones richt zich daarbij op Zwitserland, waar het hoopt te kunnen profiteren van de lage rentes en de Zwitserse frank.

Hasbro

Speelgoedfabrikant Hasbro noteerde ruim 7 procent hoger dankzij resultaten die beter waren dan analisten hadden verwacht. Het aandeel Motorola Solutions, het laatst overgebleven onderdeel van het Motorola-imperium, klom 4,8 procent. Motorola zou op zoek zijn naar een koper voor het bedrijf.

Aluminiumconcern Alcoa kreeg een afwaardering van JPMorgan Chase en noteerde een verlies van 5,6 procent.

Griekenland

Net als in Europa letten beleggers in de VS op de situatie rond Griekenland. De Griekse premier Alexis Tsipras ligt op ramkoers met de andere eurolanden. Hij wil af van de huidige noodkredieten van de eurolanden en het IMF, waarbij er meer ruimte moet ontstaan voor het herstel van de Griekse economie. Daardoor dreigt Griekenland binnenkort afgesloten te raken van al zijn geldstromen.

Volgens ingewijden wordt er in Athene echter in samenwerking met vertegenwoordigers van de Europese Commissie aan een compromis gewerkt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,3 procent naar 52,88 dollar. Brent werd 0,8 procent duurder en kostte 58,25 dollar per vat. De euro was 1,1330 dollar waard, tegen 1,1325 dollar bij de sluiting van de Europese handel eerder op de dag.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen