Het mondiale aanbod van olie zal dit jaar minder toenemen dan eerder werd verwacht, vooral als gevolg van een lagere winning in de Verenigde Staten. 

Dat stelde de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (Opec) maandag.

De afgelopen twee weken is het aantal boorplatformen op het vasteland in de VS flink gedaald als gevolg van de flink gekelderde olieprijzen. De Opec denkt dat het aanbod van landen die niet bij de organisatie zijn aangesloten dit jaar uitkomt op een dagelijks gemiddelde van 57,09 miljoen vaten. Dat is een groei van 850.000 vaten per dag ten opzichte van 2014. Eerder ging de Opec nog uit van een groei met 1,27 miljoen vaten per dag.

De Amerikaanse productie komt dit jaar naar verwachting uit op een gemiddelde van 13,6 miljoen vaten, een groei van 820.000 stuks op jaarbasis. Daarmee is de eerdere prognose met 130.000 vaten per dag verlaagd.

Kartel

Het kartel, dat in circa 40 procent van de mondiale vraag naar olie voorziet, besloot in november het eigen productieniveau te handhaven op dertig miljoen vaten. Daarmee hoopte de organisatie de productie in de VS, die op het hoogste niveau in ruim dertig jaar ligt, af te remmen en de daling van de olieprijzen een halt toe te roepen.

De Opec's eigen productie lag in januari op 30,2 miljoen vaten. De organisatie verwacht dat de vraag naar olie uit haar lidstaten dit jaar 100.000 vaten per dag stijgt, tot 29,2 miljoen stuks.

De mondiale vraag naar olie zal 1,2 miljoen vaten per dag hoger zijn dan in 2014 en uitkomen op 92,3 miljoen vaten per dag.

Dit moet u weten over de dalende olieprijs | Bekijk de actuele olieprijs