De Spaanse multinational Inditex heeft besloten te stoppen met de verkoop van angorawol.

Dit laat dierenrechtenorganisatie PETA weten in een persbericht.

Inditex heeft na gesprekken met de Amerikaanse PETA besloten om daarnaast ruim twintigduizend kledingstukken die in voorgaande seizoenen geproduceerd zijn, te doneren aan Syrische vluchtingen in Libanon, in plaats van winst te maken op de kledingstukken.  

De modeketen bezit merken als Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear en Bershka.

Belangrijke boodschap

Ingrid Newkirk van PETA Nederland spreekt van een belangrijke boodschap over compassie voor dieren. "Alleen mensen met een wanhopig gebrek aan basisbehoeftes hebben enig excuus om bont te dragen dat uit levende dieren is gerukt'", zegt ze. 

De winkelwaarde van de twintigduizend gloednieuwe angorawollen kledingstukken die naar het Midden-Oosten worden verscheept, bedraagt volgens haar omgerekend bijna 774.000 euro.

Opspraak

Meer dan zeventig topmerken en retailers, waaronder C&A en Hema, hebben de omstreden angorawol al uit hun zaken verbannen, aldus PETA.

Het product kwam wereldwijd in opspraak nadat de organisatie in 2013 een filmpje online zette, waarop is te zien hoe levende angorakonijnen bij een producent in China op brute wijze van hun vacht werden ontdaan.