Na een strijdvaardige toespraak van de Griekse premier Alexis Tsipras tot het Griekse parlement heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, maandag gewaarschuwd dat de eurozone niet alles slikt. 

De regering-Tsipras kan er volgens Juncker ''beter van uitgaan dat de eurozone niet alle verkiezingsbeloften van Tsipras accepteert''.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, ziet weinig in de plannen van de nieuwe Griekse regering om het Zuid-Europese land uit de crisis te loodsen. ''Ik heb nog niet begrepen hoe de Griekse regering dat wil doen'', zei hij maandag in Istanbul.

Ramkoers

De links-radicale Tsipras plaatste zichzelf weer op ramkoers met de Europese geldschieters. Hij declameerde niet langer te bezuinigen en geen verlenging van het noodkrediet te vragen dat op basis van eerdere afspraken wordt verstrekt.

Hij bevestigde van plan te zijn al de verkiezingsbeloftes uit te voeren. Tsipras wil onder andere het minimumloon verhogen en privatiseringen in de infrastructuur herzien.   

Maar achter de schermen zou Griekenland minder radicaal klinken. In gesprekken met de trojka, de geldschieters van de EU, de ECB en het IMF, zou Athene volgens betrokkenen meer bereidheid tonen te praten over verlenging van de bestaande noodkredieten.

De onbuigzame toon van Tsipras, die bezwoer dat ''de waardigheid van het volk voor alles komt'', bemoeilijkt het overleg wel, zeggen betrokkenen.

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, beklemtoonde dat zijn land niet op een confrontatie met de partners uit is. De krant Kathimerini citeerde verzoenende taal van hem: ''Er is helemaal geen conflict, er is discussie en er is consultatie, zoals altijd in de Europese familie.'' 

Onrust

De aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland zorgde maandag opnieuw voor onrust op de financiële markten. Griekse obligaties gingen in de uitverkoop, terwijl de aandelenbeurzen weer in het rood stonden.

Eind februari loopt het huidige steunpakket van de trojka ten einde, de Griekse premier wil dat niet verlengen. In plaats daarvan wil Griekenland een overbruggingskrediet waarmee het land tot en met juni de rekeningen kan betalen. Ondertussen zouden dan nieuwe afspraken met de geldschieters kunnen worden uitgewerkt. 

Onder meer eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble hebben echter al aangegeven weinig heil te zien in een tijdelijke oplossing.

Dit sombere vooruitzicht joeg de rente op driejarige Griekse staatsleningen maandag naar het hoogste niveau sinds het dieptepunt van de schuldencrisis in 2012. De beurs in Athene stond aan het begin van de middag ruim 5 procent in de min.

Overschot

Griekenland voldeed volgens de Griekse staatssecretaris van Financiën Dimitris Mardas in 2014 wel aan de eisen van de geldschieters.

Het overschot, de verhouding tussen de uitgaven en inkomsten van het land, nam vorig jaar toe tot 2,9 miljard euro. Dat betekent dat de inkomsten van de Griekse overheid in 2014 bijna 3 miljard euro hoger waren dan de uitgaven, als de rentebetalingen over de Griekse staatsschuld buiten beschouwing worden gelaten.

Het Griekse statistiekbureau maakte bekend dat de productie van de Griekse industrie in december bijna 4 procent lager was dan een jaar eerder. De achteruitgang was daarmee aanzienlijk sterker dan verwacht. In november nam de productie nog met ruim 2 procent toe.

Eurogroep

De eurogroep, bestaande uit alle ministers van Financiën van de eurolanden, houden woensdag in Brussel een extra overleg over de situatie in Griekenland.

Dat beraad vindt plaats ter voorbereiding van de top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie een dag later. Het is het eerste overleg van de eurogroep met de nieuwe Griekse minister Varoufakis. De Griek zei dat het heel goed mogelijk is dat de partijen dan tot overeenstemming komen.

Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar...' | Dossier Griekenland