De Europese beurzen zijn maandag collectief in de min gesloten. De aanhoudende onzekerheid over de toekomst van Griekenland binnen de eurozone zorgde voor een negatieve sfeer onder beleggers. 

In Amsterdam ging BinckBank onderuit na publicatie van de jaarcijfers en nieuwe doelstellingen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent lager op 450,96 punten. De MidKap daalde ook 0,8 procent, tot 672,23 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,9 en 1,7 procent in. Ook de beurs in Athene deed een forse stap terug en zakte 4,8 procent. In Londen bleef het verlies van de hoofdgraadmeter beperkt tot 0,2 procent.

De Griekse premier Alexis Tsipras zei andermaal af te willen van de huidige noodkredieten van de eurolanden en het IMF. De nieuwe premier zei ook dat zijn campagnebelofte om een betere deal te sluiten voor de Grieken ''onherroepelijk'' is. Daarmee wijkt hij voorlopig niet af van de ramkoers ten opzichte van de geldschieters van Griekenland.

AEX

In de AEX was ASML de grootste daler met een verlies van 3,1 procent. Staalproducent ArcelorMittal ging aan kop met een plus van 3,2 procent, gevolgd door bodemonderzoeker Fugro die 3,1 procent hoger sloot.

In de MidKap zakte BinckBank krap 10 procent. De internetbroker voorziet een tragere groei in vermogensbeheer als gevolg van de tegenvallende resultaten bij het onderdeel Alex. Ook het uitblijven een nieuw aandeleninkoopprogramma is volgens analisten van Rabobank teleurstellend.

In Londen verloor HSBC 1,6 procent. De Britse bank bevestigde dat in het verleden fouten zijn gemaakt bij de Zwitserse tak van het bedrijf. HSBC reageerde daarmee op berichten dat de bank rijke klanten zou hebben geholpen bij het ontduiken van belastingen.

Euro

De euro was 1,1325 dollar waard, tegen 1,1346 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,4 procent tot 52,97 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder en kostte 58,10 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl