Binckbank is voorzichtiger geworden in zijn doelstellingen voor onderdeel Alex Vermogensbeheer.

Dat maakt de internetbroker maandag bekend bij de publicatie van zijn jaar- en kwartaalresultaten.

Binckbank heeft het doel om het beheerd vermogen te laten groeien tot 3,5 miljard euro met drie jaar verschoven naar 2018.

Die vertraging hangt volgens het bedrijf samen met tegenvallende resultaten bij Alex in het afgelopen jaar. Het beheerd vermogen bij Binckbank zakte in 2014 met 9 procent naar 1,95 miljard euro.

Binckbank draaide ook het besluit om overtollig kapitaal boven de grens van 200 miljoen euro uit te keren aan aandeelhouders voorlopig terug.

Niet prudent

Volgens topman Vincent Germyns is het op basis van de huidige vooruitzichten ''niet prudent'' over te gaan tot die uitkering. De doelen voor het aantal transacties van klanten en het geadministreerd vermogen werden wel verhoogd.

Binckbank heeft maandag gemengde berichten naar buiten gebracht, concludeert analist Cor Kluis van Rabobank maandag.

Kluis stipt allereerst zijn teleurstelling aan over het uitblijven van een nieuw aandeleninkoopprogramma, dat hij op 25 miljoen euro had ingeschat. Maar Binckbank besloot daar dus op terug te komen.

Operationeel

Operationeel liepen de zaken wel goed bij Binckbank, aldus de analist. De operationele winst was beter dan verwacht, door een hoge activiteit van klanten in Nederland.

Kluis wijst erop dat de brokeractiviteiten nog altijd veruit het belangrijkste onderdeel van Binckbank vormen. Alex vormt minder dan 10 procent van het bedrijf.

Rabobank hanteert een koopadvies voor het aandeel Binckbank, met een koersdoel van 10 euro. Binckbank sloot vrijdag op 7,74 euro.