De Britse bank HSBC erkent dat in het verleden fouten zijn gemaakt bij de Zwitserse tak van het bedrijf.

HSBC reageert daarmee op berichten in internationale media, waarin wordt geconcludeerd dat rijke klanten werden geholpen bij het ontduiken van belastingen.

"We erkennen en zijn verantwoordelijk voor fouten in het verleden op het gebied van compliance en control", verklaart de bank. Volgens HSBC werd de Zwitserse tak na de aankoop in 1999 niet volledig geïntegreerd in het bedrijf, waardoor het niveau van toezicht tekortschoot. De problemen zouden inmiddels zijn aangepakt.

Volgens The Guardian konden criminelen, corrupte zakenlieden en andere risicovolle personen bankrekeningen openen in Zwitserland. Met sommige cliënten zou zijn samengezworen om hun geld uit het zicht van de fiscus te houden, bericht de Britse krant.

Nederland

In Nederland werden door de Belastingdienst ruim honderd belastingplichtigen ontdekt, meldt dagblad Trouw. De Nederlandse krant nam deel aan het internationale journalistenonderzoek naar de misstanden bij HSBC.

De krant benadrukt dat het hebben van een rekening in het buitenland niet strafbaar is, tegoeden moeten echter wel worden aangegeven. De Belastingdienst zou voor 2 miljoen euro aan boetes en naheffingen hebben opgelegd.    

Op de Nederlandse rekeningen stond in de periode 2006 2007 in totaal ongeveer 4,6 miljard euro. De Nederlandse rekeningen stonden veelal op naam van buitenlanders of banken.

'Zwitserse bankgegevens van meer dan honderdduizend mensen lekken uit'