SBM Offshore betaalt al sinds ''1997 of 1998'' smeergeld aan medewerkers van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. 

Dat zegt voormalig topman van Petrobras, Pedro Barusco, tegen Braziliaanse autoriteiten. Braziliaanse media melden dat.

SBM Offshore wordt tot nu toe alleen verdacht van het betalen van smeergeld tussen 2007 en 2011. Het concern heeft daarvoor een schikking getroffen met justitie in Amerika en Nederland. SBM schikte met het OM in Nederland voor 192 miljoen euro en voorkwam daarmee vervolging wegens corruptiepraktijken in onder meer Angola, Equatoriaal-Guinea en Brazilië.

Eerder had Barusco al bekendgemaakt dat hij smeergelden had ontvangen van het Nederlandse bedrijf. De oud-directeur heeft een deal gesloten met justitie in Brazilië in ruil voor strafvermindering.

Petrobas

SBM Offshore is betrokken bij het omvangrijke onderzoek naar corruptie bij het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. De dienstverlener aan de olie-industrie heeft afgelopen woensdag al laten weten volledig mee te werken aan het onderzoek. 

Het Braziliaanse Openbaar Ministerie verdenkt SBM Offshore ervan steekpenningen te hebben betaald aan Petrobras. Vertegenwoordiger van SBM, Julio Faerman, zou de steekpenningen hebben betaald aan Petrobras, aldus Barusco.

Nieuwe CEO

De Braziliaanse President, Dilma Rousseff, zal naar verwachting Aldemir Bendine benoemen tot nieuwe CEO van het staatsbedrijf Petrobas. Dat meldt The Financial Times op basis van bronnen "die dicht op zaak zitten".  Bendine is nu nog president-directeur van Banco do Brasil, de oudste commerciële bank van Brazilië.