Siemens bevestigt het massaontslag van 7.800 werknemers wereldwijd. In Duitsland worden er ongeveer 3.300 banen geschrapt. 

Dit meldt het concern vrijdag. 

Het gaat om 2 procent van het totale personeelsbestand. Eind september werkten er in totaal ongeveer 357.000 mensen bij het concern. 

Een woordvoerder van Siemens Nederland kan niet zeggen of er ook ontslagen gaan vallen in Nederland, waar ongeveer 2.800 mensen werken voor het bedrijf

Het massaontslag moet een besparing van 1 miljard euro opleveren. Siemens wil de kostenbesparing investeren in innovatie, productiviteit en meer groei. 

De directie gaat nu in overleg met de vertegenwoordigers van de werknemers in Duitsland. Siemens heeft als doel om gedwongen ontslagen te voorkomen zoals eerder is overeengekomen met de vakbonden. 

Divisies

Donderdag meldde persbureau Bloomberg nog op basis van anonieme bronnen dat er duizenden mensen ontslagen zouden worden bij het Duitse conglomeraat.

Siemens presenteerde vorig jaar al een herstructureringsplan voor het enorme bedrijf. Het aantal divisies moet worden teruggebracht van zestien naar negen. In het plan worden ook managementlagen geschrapt. Tegen 2016 moet de herstructurering zijn afgerond. 

Siemens verwacht niet dat het totale aantal werknemers zal dalen door de ontslagen. In de laatste vier maanden nam het conglomeraat nog meer dan 11.000 mensen aan, waarvan 1.500 in Duitsland.