De aandelenbeurzen in New York noteerden donderdag een flinke winst.

De koersen werden opgedreven door een herstel van de olieprijzen en door de aankondiging van een grote overname door farmaceut Pfizer.

De Dow-Jonesindex won halverwege de handelsdag 0,9 procent tot 17.837 punten. De S&P 500 steeg 0,8 procent tot 2.057 punten en de Nasdaq ging 0,7 procent vooruit tot 4.749 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 6 procent tot 51,35 dollar en herstelde daarmee van de daling van ruim 8 procent op woensdag.

Olie

Brentolie kwam met een stijging van 5,2 procent tot 56,96 dollar bijna het verlies van 5,5 procent op woensdag te boven. De oliereuzen ExxonMobil en Chevron boekten koerswinsten tot 1,2 procent, terwijl het kleinere olie- en gasbedrijf Denbury Resources en dienstverlener Noble tot 8,4 procent hoger koersten.

De olieprijzen schieten al sinds OPEC in november besloot om zijn productieniveau op peil te houden flink heen en weer. De grillige bewegingen worden eveneens veroorzaakt door een afkoelende Chinese economie, onrust in belangrijke olielanden als Irak en Libië en de hoogste productie in de VS in meer dan dertig jaar.

Pfizer

Pfizer kondigde aan het medische bedrijf Hospira over te nemen voor circa 17 miljard dollar (14,9 miljard euro). De aankoop van de leverancier van onder meer infuussystemen, injecteerbare geneesmiddelen en afzuigproducten leidt naar verwachting vanaf 2018 tot een jaarlijkse kostenbesparing van 800 miljoen dollar voor Pfizer.

De farmaceut werd voor zijn eerste grote overname na de vorig jaar mislukte poging om branchegenoot AstraZeneca in te lijven beloond met een koerswinst van 1,9 procent.

Na het slot op Wall Street openen onder meer LinkedIn (plus 0,3 procent) en Twitter (plus 1,7 procent) hun boeken over het afgelopen kwartaal. Van de bedrijven in de S&P 500 die tot nu toe hun resultaten openbaarden, overtrof circa 78 procent de gemiddelde winstverwachting van analisten. In 55 procent van de gevallen viel de omzet hoger uit dan marktvorsers voorzagen.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen