De Griekse aandelenbeurs stond donderdagochtend fors in het rood. 

De beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om Grieks schuldpapier niet meer als onderpand te accepteren, zorgde voor een mineurstemming op de beursvloer in Athene.

De Athens Stock Exchange stond omstreeks 09.55 uur 8,7 procent in het rood. Het besluit van de ECB maakt het voor banken in het land veel moeilijker, zo niet onmogelijk, om nog geld te lenen bij de centrale bank.

Wel kunnen ze via een apart financieringsprogramma, dat de naam Emergency Liquidity Assistance draagt, nog wel geld krijgen. De stap van de ECB overviel woensdagavond de financiële markten.

Aandelen van financiële bedrijven waren de gebeten hond, zo kelderden National Bank of Greece en Piraeus Bank tot 27 procent in waarde.

Ook in Nederland daalde de beurs. De AEX stond kort na de opening 0,9 procent lager.

Bankensysteem

Het Griekse bankensysteem komt niet in gevaar door het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om Griekse staatsobligaties niet langer te accepteren als onderpand voor financiering. Dat heeft een ambtenaar van de Griekse centrale bank donderdag verklaard.

Door de stap van de ECB wordt het voor Griekse banken veel moeilijker, zo niet onmogelijk, om nog geld te lenen bij de ECB. Maar volgens de beambte zal dit niet tot problemen leiden. ''Het besluit van de ECB zal geen gevolgen hebben voor de stabiliteit en liquiditeit van het Griekse bankensysteem.''

De ambtenaar gaf aan dat de banken toegang hebben tot nog eens 10 miljard euro extra aan noodfinanciering via een apart programma, Emergency Liquidity Assistance. De daaruit geleverde liquiditeit komt echter van de Griekse centrale bank en niet van de ECB.

Druk opvoeren

De ECB hoopt met het besluit de druk op te voeren op de Griekse regering om zich te houden aan de afspraken die zijn gemaakt in ruil voor de noodsteun aan het land.

De ambtenaar van de centrale bank stelde dat Griekenland graag een oplossing wil vinden voor de schuldenproblematiek, maar dat het zich niet laat ''chanteren'' door zijn Europese partners. Volgens de beambte is het besluit van de ECB politieke druk om snel een deal af te dwingen.

Beleggers in Athene reageerden zeer bezorgd over de actie van de ECB. De hoofdindex in Athene daalde donderdag 5,2 procent. Vooral Griekse banken hadden het moeilijk. Zo verloor National Bank of Greece 10 procent en Piraeus Bank kelderde 15 procent.

De rente op Griekse staatsleningen ging juist sterk omhoog. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. De stijgende rente wijst op een zwakkere waarde en een dalende vraag naar de betreffende leningen.

Dossier Griekenland | Dit moet u weten over 'Grexit'