Het Duitse autoconcern Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz, verwacht dit jaar zijn resultaten en verkoop aanzienlijk te kunnen verbeteren na de records in 2014. 

Dat maakte Daimler donderdag bekend bij de publicatie van de jaarcijfers.

De omzet klom vorig jaar met 10 procent tot een recordbedrag van 129,9 miljard euro, terwijl de winst uit voortgezette activiteiten met 27 procent steeg naar 10,1 miljard euro. Daimler verkocht vorig jaar ruim 2,5 miljoen auto's, vrachtwagens, bussen en bestelbusjes, een groei van 8 procent.

Bij dochteronderdeel Mercedes-Benz (inclusief Smart) nam de verkoop met 10 procent toe naar het recordaantal van 1,72 miljoen wagens.

De nettowinst van Daimler bedroeg vorig jaar 7,3 miljard euro, tegen 8,7 miljard euro in 2013. In dat jaar werd door Daimler geprofiteerd van de verkoop van aandelen in het lucht- en ruimtevaartconcern EADS, het huidige Airbus.

Daimler heeft de ambitie om in 2020 zijn aartsrivalen Audi en BMW in te halen en de nummer één te worden in de markt voor luxeauto's. Daarbij wordt ingezet op een groot aantal nieuwe modellen. ''We draaien op volle toeren. We zijn ervan overtuigd dat we de beste auto's bouwen'', aldus topman Dieter Zetsche in een toelichting op de cijfers.

De werknemers van Daimler profiteren flink van het succes van het bedrijf uit Stuttgart. Daimler betaalt een bonus van 4.350 euro aan de circa 135.000 medewerkers met een vast tariefcontract.