Het Britse telecombedrijf BT koopt het eveneens Britse EE, een provider van mobiele telefonie, voor 12,5 miljard pond (16,7 miljard euro). 

Dit meldt het bedrijf donderdag. Mededingingsautoriteiten moeten de overeenkomst nog goedkeuren. 

EE heeft in Groot-Brittannië 31 miljoen klanten en heeft volgens BT het grootste aantal klanten dat 4G gebruikt in Europa. 

Volgens BT gaat de overname 3 miljard pond aan synergievoordelen opleveren. Verder moet de overname BT 1,6 miljard pond aan extra omzet helpen. Het concern is van plan om diensten van BT aan te beiden aan de klanten van EE. 

Na de overname krijgt Deutsche Telekom een belang van 12 procent in het nieuwe bedrijf en Orange een aandeel van 4 procent.

Telefónica

Eerder werd bekend dat het Spaanse telecombedrijf Telefónica onderhandelt met het Chinese concern Hutchison Whampoa over de verkoop van zijn Britse dochter O2, die de op een na grootste speler op de Britse mobiele markt is met ongeveer 22 miljoen abonnees.

Hutchison Whampoa is al eigenaar van de Britse prijsvechter op de telecommarkt Three.

Samen zouden Three en O2 het grootste mobiele telecombedrijf op de Britse markt vormen, met een aandeel van 41 procent. De overname zal daarom naar verwachting stuiten op bezwaren van de mededingingsautoriteit, die kan afdwingen dat een deel van het zogeheten spectrum wordt afgestaan aan concurrenten.