De West-Europese aandelenmarkten beëindigden de handelssessie op donderdag rond de slotstanden van woensdag.

Het besluit van de ECB om niet langer Grieks staatspapier te accepteren als onderpand zorgde in de ochtend voor grote onrust. De verliezen werden in de loop van de middag dankzij een forse stijging van de olieprijzen grotendeels of geheel ingelopen.

De AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 455,30 punten en de MidKap won 1,3 procent tot 680,29 punten. De CAC 40 in Parijs steeg 0,2 procent en de FTSE in Londen ging 0,1 procent vooruit, terwijl de DAX in Frankfurt 0,1 procent inleverde.

De hoofdindex in Athene ging 3,4 procent onderuit. Vooral de Griekse banken kelderden daar in waarde. National Bank of Greece verloor 12,3 procent, Piraeus Bank moest 15 procent terug. Het besluit van de ECB maakt het voor banken in het land veel moeilijker, zo niet onmogelijk, om nog geld te lenen bij de centrale bank.

Shell

Zwaargewicht Shell steeg 1,1 procent en de dienstverleners aan de olie- en gassector Fugro en SBM Offshore wonnen respectievelijk 3,9 en 7,9 procent.

De bedrijven profiteerden van een stijging van de prijs per vat Brentolie met 6,4 procent tot 57,60 dollar en een opmars van de Amerikaanse olieprijs met 7 procent tot 51,82 dollar per vat. Bij het slot op Wall Street op woensdagavond kostte een vat Amerikaanse olie nog 48,81 dollar en werd Brentolie verhandeld voor 54,71 dollar.

Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever (min 1 procent), qua gewicht de nummer 2 in de AEX achter Shell, was een van de sterkste dalers in de AEX. ING, de nummer 3, leverde 0,7 procent in.

Parijs

In Parijs daalde BNP Paribas 3,7 procent. De grootste bank van Frankrijk heeft in 2014 een fors lagere nettowinst behaald, vanwege een miljardenboete van de Amerikaanse autoriteiten voor het schenden van handelssancties tegen landen als Iran en Cuba.

Sanofi klom 3,6 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Franse farmaceut. In Londen steeg BT Group 4,5 procent. Het Britse telecombedrijf neemt de aanbieder van mobiele telefonie EE over voor omgerekend bijna 17 miljard euro.

De euro was 1,1427 dollar waard, tegen 1,1420 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl