De Amerikaanse beurzen zijn woensdag overwegend in de min gesloten. Beleggers verwerkten onder meer een scherpe daling van de olieprijzen als gevolg van stijgende oliereserves in de VS.

De leidende Dow-Jonesindex sloot nagenoeg onveranderd op 17.673,02 punten. De brede S&P 500 verloor echter 0,4 procent tot 2041,51 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,2 procent achteruit en eindigde op 4716,70 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 8 procent tot 48,81 dollar. Brentolie werd 5,5 procent goedkoper en kostte 54,71 dollar per vat. De daling werd ingegeven door een verdere toename van de Amerikaanse olievoorraden tot het hoogste niveau, voor de tijd van het jaar, in de afgelopen tachtig jaar.

Op macro-economisch vlak maakte loonstrookverwerker ADP bekend dat er vorige maand 213.000 banen zijn gecreëerd in het Amerikaanse bedrijfsleven, tegen 253.000 in december. Dat aantal lag iets lager dan de voorspelling van economen. Het cijfer van ADP is een belangrijke graadmeter voor het banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag wordt gepubliceerd.

General Motors

Autoconcern General Motors (GM) klom ruim 5 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten. Wel zag de grootste automaker van de VS de winst worden gedrukt door talloze terugroepacties. Het aandeel van leverancier van kantoorartikelen Office Depot klom 2,2 procent. Branchegenoot Staples neemt het bedrijf over voor 6,3 miljard dollar. Het aandeel Staples zelf boekte een fors verlies van 12 procent.

Walt Disney zag zijn beurswaarde met krap 8 procent toenemen. Het moederbedrijf van Mickey Mouse, de superhelden van Marvel en sportzender ESPN, kende een uitstekend begin van het nieuwe boekjaar. Vooral filmhit Frozen blijkt goud waard.

De euro was 1,1389 dollar waard, tegen 1,1420 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen