De omkoopaffaires waarin het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras is verwikkeld, hebben topvrouw Maria das Graças Foster haar baan gekost.

Zij heeft samen met vijf andere directeuren haar functie neergelegd, zo maakt Petrobras woensdag bekend.

Braziliaanse media meldden dinsdag al dat de Braziliaanse president Dilma Rousseff de top van het oliebedrijf de wacht had aangezegd. Dat besluit hangt samen met het omvangrijke onderzoek naar de betaling van steekpenningen aan medewerkers van Petrobras.

Zij zouden de afgelopen jaren veel smeergeld hebben aangenomen van toeleveranciers die uit waren op opdrachten van het olie- en gasbedrijf.

Braziliaanse economie

Het schandaal kan vergaande gevolgen hebben voor de hele Braziliaanse economie. Allerlei grote Braziliaanse bouwbedrijven lijken bij de misstanden te zijn betrokken, waardoor de affaire ook de aanleg van openbare werken lijkt te gaan schaden.

Verder kan de positie van president Rousseff onder druk komen te staan, aangezien de corruptie ook zou hebben plaatsgevonden in de periode dat zij voorzitter van Petrobras was.

Ook de Nederlandse dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore wordt met misstanden rond opdrachten van Petrobras in verband gebracht. Een voormalig topman van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij, Pedro Barusco, zei eind vorig jaar dat hij 22 miljoen dollar aan steekpenningen heeft gekregen van SBM.

De overgebleven bestuurders van Petrobras komen vrijdag bijeen om een nieuw managementteam te formeren.