De Noorse zalmkweker Marine Harvest heeft in het vierde kwartaal flink last gehad van de sancties tegen Rusland, waar de vraag stevig daalde. 

Ook kampte de belangrijke klant van het Nederlandse Nutreco met zeeluis en andere ''biologische uitdagingen'' in Schotland.

Volgens het Noorse bedrijf was het wereldwijde zalmvolume in het eerste kwartaal 544.600 ton, 3,7 procent meer dan een jaar eerder. In Rusland nam de consumptie echter met 9400 ton af.

Dat had ''een psychologisch effect'' op de markt en op het prijspeil in Europa. Marine Harvest verwacht dat het effect van de zwakke Russische vraag in de komende maanden wegebt.

De prijzen van Atlantische zalm in de VS stonden onder druk door een productiestijging van 19 procent in Chili. Marine Harvest kampte een jaar geleden met zeeluis in Chili maar wist die goed te bestrijden. De ''onderliggende biologische situatie'' baart het bedrijf echter nog altijd zorgen. De Schotse productie daalde met 10 procent als gevolg van besmettingen bij meerdere partijen in de sector.

Marine Harvest boekte een nettowinst van 110 miljoen Noorse kroon (12,7 miljoen euro), terwijl een jaar eerder nog 1,3 miljard kroon resteerde onder de streep. De operationele omzet steeg een fractie, tot 6,86 miljard kroon.