De Duitse lampenfabrikant Osram heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar 2014/2015 voornamelijk als gevolg van reorganisatiekosten een verlies geleden. 

Het bedrijf stelde woensdag dat het nettoresultaat dit jaar aanzienlijk verder zal afnemen vanwege een verwachte scherpe stijging van die kostenpost.

De concurrent van Philips, dat overigens bezig is zijn lichtactiviteiten af te stoten, zette een nettoverlies in de boeken van 39 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2013/2014 behaalde Osram nog een winst van 68 miljoen euro. De reorganisatie gaat gepaard met het verlies van duizenden arbeidsplaatsen. De ontslagvergoedingen vormen de hoofdmoot van 184 miljoen euro aan kosten.

Osram, dat vorig jaar werd afgesplitst van technologieconcern Siemens, boekte een negatief bedrijfsresultaat van 41 miljoen euro. Een jaar eerder was het resultaat 112 miljoen euro positief. De omzet steeg wel, met 5 procent tot bijna 1,4 miljard euro.

Dit jaar komt de omzet naar verwachting uit op het niveau van 2013/2014. Datzelfde geldt voor het aangepaste bedrijfsresultaat, waarbij de reorganisatielast buiten beschouwing blijft. Behalve het nettoresultaat zal ook het rendement op het geïnvesteerde vermogen ''scherp'' dalen. Desondanks wil Osram het dividend handhaven op 0,90 euro per aandeel.